Bibelen Guds Ord

Habakkuk

Kapittel 1

1 Byrden som profeten Habakkuk fikk se.

2 Herre, hvor lenge skal jeg rope uten at Du hÞrer? Jeg mÄ rope til Deg: «Vold!» Men Du frelser ikke.

3 Hvorfor viser Du meg misgjerning og lar meg se elendighet? For Þdeleggelse og vold finner sted rett foran meg. Strid og trette oppstÄr.

4 Derfor er loven makteslĂžs, og den rette dom kommer aldri fram. For den ugudelige omringer den rettferdige. Derfor blir retten forvrengt.

5 Se dere om blant folkeslagene, se dere godt om, undre dere, ja undre dere! For Jeg gjĂžr et verk i deres dager som dere ikke vil tro, selv om det blir fortalt.

6 For se, Jeg reiser opp kaldeerne, et bittert og overmodig folkeslag som farer vidt omkring pÄ jorden for Ä ta bosteder i eie som ikke er hans.

7 Han er grusom og fryktinngytende. Sin rett og verdighet henter han fra seg selv.

8 Hans hester er raskere enn leoparder og farligere enn ulver om kvelden! Hans hestfolk jager av sted. Hans hestfolk kommer langt borte fra. De flyr som Ăžrnen, den som farer av sted etter fĂžde.

9 Alle hos ham sĂžker etter vold. Deres skarer skrider framover som Ăžstavinden. Han samler fanger som sand,

10 spotter konger, og fyrster blir gjort til latter av ham. Han ler av hvert festningsverk, for han dynger opp jordhauger og inntar det.

11 SĂ„ farer han av sted som vinden, han gjĂžr overtredelse og blir skyldig. Hans egen kraft er hans gud.

12 Er ikke Du fra eldgammel tid, Herre min Gud, min Hellige? Vi skal ikke dĂž. Herre, Du har utpekt ham til dom. Klippe, Du har innsatt ham til Ă„ refse.

13 Du har rene Þyne, og Du kan ikke se pÄ ondskap, Du kan ikke holde ut Ä se pÄ elendighet. Hvorfor ser Du da pÄ dem som farer med svik, og hvorfor er Du stille nÄr de ugudelige oppsluker den som er mer rettferdig enn ham?

14 Du har gjort menneskene som fisken i havet, som krypet som ikke har noen hersker over seg.

15 Med en krok tar han opp alle som hĂžrer ham til. Han sleper ham bort i sitt garn, og samler ham i sin not. Derfor fryder han seg og er glad.

16 Derfor ofrer han til sitt garn, og brenner rÞkelse til sin not. For ved disse har han fÄtt en fet del, og hans mat er utsÞkt.

17 Skal han derfor hele tiden fÄ tÞmme sitt garn og fortsette med Ä drepe folkeslag uten skÄnsel?

Kapittel 2

1 Jeg vil stÄ pÄ min vaktpost og stille meg pÄ festningsmuren. Jeg vil holde utkikk og se hva Han vil tale til meg, og hva jeg skal svare nÄr jeg irettesettes.

2 Da svarte Herren meg og sa: Skriv synet ned, ja, riss det tydelig inn pÄ tavler, sÄ den som leser det, kan lÞpe av sted.

3 For synet gjelder en fastsatt tid som ennÄ skal komme. Det lengter etter enden, og det skal ikke lyve. Selv om det dryger, sÄ vent pÄ det! For det skal sannelig komme, det skal ikke utebli!

4 Se, der er den oppblÄste, hans sjel i ham er ikke oppriktig. Men den rettferdige ved sin tro skal leve.

5 Sannelig, vinen sviker den stolte mannen sÄ han ikke fÄr ro. Han er grÄdig som dÞdsriket, han er som selve dÞden, som aldri blir tilfreds. Han samler alle folkeslag til seg og hoper opp alle folkene hos seg selv.

6 Skal ikke alle disse lage ordsprÄk om ham, fortelle en spottende gÄte om ham og si: «Ve ham som hoper opp det som ikke er hans. Hvor lenge skal han lesse pÄ seg pantegods?»

7 Skal ikke dine lÄngivere plutselig reise seg opp? Skal de ikke vÄkne, de som fÄr deg til Ä skjelve? Og du blir hans bytte.

8 Fordi du har plyndret mange folkeslag, skal alle som er igjen av folkene, plyndre deg. Det skjer fordi du har utĂžst blod av mennesker og utĂžvd vold mot landet og staden og alle dem som bor i henne.

9 Ve ham som jager etter urett vinning for sitt hus, sÄ han kan bygge sitt rede hÞyt oppe, for Ä bli utfridd fra den onde ulykkens kraft.

10 Dine rÄd bringer skam til ditt hus, du gjÞr ende pÄ mange folk, og du synder mot din egen sjel.

11 For steinen skal rope ut fra muren, og bjelken fra tĂžmmeret skal svare den.

12 Ve ham som bygger en by med blods-utgytelse, som grunnlegger en by ved misgjerning!

13 Se, er det ikke fra hÊrskarenes Herre det kommer nÄr folkene bare strever for det som brennes opp av ilden, sÄ folkene tretter seg ut forgjeves?

14 For jorden skal fylles med kunnskapen om Herrens herlighet, slik vannene dekker havdypet.

15 Ve ham som gir sin neste Ä drikke, ja tÞmmer ut din vinsekk, sÄ det blir drukkenskap, sÄ du kan se deres nakenhet!

16 Du mettes med skam i stedet for med Êre. Bare drikk du ogsÄ! Vis deg fram med forhuden! Begeret i Herrens hÞyre hÄnd skal vendes mot deg, og vanÊre skal dekke over din Êre.

17 For volden som er gjort i Libanon skal komme over deg, sammen med villdyrenes Ăždeleggelser, det som forferdet dem. Det skjer fordi du har utĂžst blod av mennesker og utĂžvd vold mot landet og alle dem som bor i henne.

18 Hvilken nytte har gudebildet, nÄr formgiveren har skÄret det ut? Hvilken nytte har det stÞpte bildet som bare lÊrer fra seg lÞgn. Hvilken nytte har det om formgiveren stolte pÄ sitt verk, de stumme avgudene han lagde?

19 Ve ham som sier til trestykket: «VÄkn opp!» eller til en mÄllÞs stein: «StÄ opp!» Skulle steinen lÊre ham? Se, den er belagt med gull og sÞlv, men det finnes ikke Änd i den.

20 Men Herren er i sitt hellige tempel. Hele jorden skal vĂŠre stille for Hans ansikt.

Kapittel 3

1 En bĂžnn av profeten Habakkuk. Al Sjigjonot.

2 Herre, jeg har hÞrt Ditt budskap, og jeg frykter! Herre, gi nytt liv til Ditt verk midt i de kommende Är! GjÞr det kjent midt i de kommende Är. Husk pÄ barmhjertigheten mens Du er vred!

3 Gud kommer fra Teman, Den Hellige fra Paranfjellet. Sela. Hans herlighet dekket himmelen, og jorden er full av Hans pris.

4 StrÄleglansen er som lyset. Det gÄr lysstrÄler ut fra Hans hÄnd, og der gjemmes Hans kraft.

5 Foran Hans Äsyn gÄr pesten, og feber fÞlger i Hans fotspor.

6 Han stÄr der og mÄler jorden. Han ser og fÄr folkeslagene til Ä skjelve. De evige fjellene blir spredt, haugene fra eldgammel tid synker sammen. Hans veier er evige.

7 Jeg ser at det er elendighet i Kusjans telt. De skjelver under teltdukene i landet Midjan.

8 Herre, er Du harm pÄ elvene, er Din vrede rettet mot elvene, er det havet Din harme gjelder, siden Du rir fram pÄ Dine hester, pÄ Dine frelsesvogner?

9 Din bue er blottet og bar. Pilene kommer slik Du har talt og sverget. Sela. Du klĂžver jorden med elver.

10 Fjellene ser Deg og skjelver. Vann-strĂžm-men farer forbi. Dypet hever sin rĂžst og lĂžfter sine hender mot det hĂžye.

11 Solen og mÄnen ble stÄende stille pÄ sin plass. Ved lyset fra Dine piler farer de fram, ved skinnet fra Ditt lynende spyd.

12 Du skrider fram gjennom landet i harme. Du tramper folkeslag ned i vrede.

13 Du gÄr fram til frelse for Ditt folk, til frelse ved Din Salvede. Du knuser overhodet i den ugudeliges hus ved Ä legge grunnvollen bar helt ned til klippen. Sela.

14 Med hans egne piler gjennomborer Du overhodet for hans krigere. De kommer som en virvelvind for Ă„ spre meg. Deres glede er Ă„ fortĂŠre den elendige i hemmelighet.

15 Du farer gjennom havet med Dine hester, gjennom de store vann som hoper seg opp.

16 Da jeg hÞrte dette, ble jeg rystet i mitt indre. Mine lepper skalv ved rÞsten. Det kom skjÞrhet i mine bein. Jeg skjelver der jeg stÄr. MÄ jeg bare rolig vente pÄ trengselens dag som skal komme opp mot folket. Han skal sende sine tropper inn i det!

17 Selv om fikentreet ikke blomstrer og det ikke blir frukt pÄ vintreet, selv om frukten svikter pÄ oliventreet og markene ikke gir noe fÞde, selv om smÄfeet er utryddet fra kveen og det ikke er noe storfe pÄ bÄsene,

18 sÄ vil jeg likevel fryde meg i Herren, jeg vil glede meg i min frelses Gud.

19 Herren Gud er min styrke. Han gir meg fÞtter som dÄdyrene, og Han lar meg fare fram pÄ mine hÞyder. Til sanglederen. Med mine strengeinstrumenter.