Bibelen Guds Ord

Paulus' fĂžrste brev til tessalonikerne

Kapittel 1

1 Paulus, Silvanus og Timoteus, til tessalonikernes menighet i Gud vÄr Far og i Herren Jesus Kristus: NÄde vÊre med dere og fred fra Gud, vÄr Far, og Herren Jesus Kristus.

2 Vi takker alltid Gud for dere alle, og nevner dere i vÄre bÞnner.

3 Vi husker alltid deres gjerning i troen, deres arbeid i kjÊrligheten og tÄlmodighet i hÄpet pÄ vÄr Herre Jesus Kristus framfor vÄr Gud og Far,

4 og vi vet, elskede sĂžsken, at dere er utvalgt av Gud.

5 For vĂ„rt evangelium kom ikke til dere bare i ord, men ogsĂ„ i kraft og i Den Hellige Ånd og med full visshet, da dere vet hvordan vi var hos dere for deres skyld.

6 Og dere ble vĂ„re og Herrens etterfĂžlgere, etter at dere hadde tatt imot Ordet under stor trengsel og med Den Hellige Ånds glede,

7 slik at dere ble forbilder for alle de troende i Makedonia og Akaia.

8 For fra dere har Herrens Ord lydt vidt utover, ikke bare i Makedonia og Akaia, men ogsÄ pÄ ethvert annet sted. Deres tro til Gud har nÄdd ut, slik at vi ikke trenger Ä si noe om det.

9 For de selv forteller om oss, hvilken inngang vi fikk hos dere, og hvordan dere vendte dere til Gud fra avgudene for Ă„ tjene Den levende og sanne Gud,

10 og til Ä vente pÄ Hans SÞnn fra himlene, Han som Gud reiste opp fra de dÞde, Jesus, Han som utfrir oss fra den kommende vrede.

Kapittel 2

1 For dere vet jo selv, sĂžsken, at den inngangen vi fikk hos dere ikke var forgjeves.

2 Men selv like etter at vi hadde lidd og blitt nedverdigende behandlet i Filippi, slik dere vet, var vi frimodige i vÄr Gud til Ä tale Guds evangelium til dere under stor kamp.

3 For vÄr formaning kom ikke av villfarelse eller urenhet, og den var heller ikke preget av svik.

4 Men ettersom vi var blitt prÞvd av Gud for Ä bli betrodd evangeliet, sÄ taler vi ogsÄ, ikke for Ä tekkes mennesker, men for Gud, som prÞver vÄre hjerter.

5 For ikke pĂ„ noe tidspunkt brukte vi smig-rende ord, som dere vet, og heller ikke brukte vi noe dekke for grĂ„dighet – Gud er vĂ„rt vitne.

6 Vi sĂžkte heller ikke ĂŠre av mennesker, verken fra dere eller fra andre, selv om vi som Kristi apostler har rett til Ă„ stille krav.

7 Men vi var milde blant dere, pÄ samme mÄte som en mor nÊrer sine egne barn.

8 Siden vi lengtet sÄ inderlig etter dere, var vi meget glade, ikke bare for Ä kunne overgi Guds evangelium til dere, men ogsÄ for Ä kunne overgi vÄre egne liv, fordi dere var blitt oss sÄ kjÊre.

9 For dere husker, sÞsken, vÄrt strev og vÄr mÞye. For mens vi arbeidet natt og dag, for at vi ikke skulle vÊre til byrde for noen av dere, forkynte vi Guds evangelium for dere.

10 Dere er vitner, og Gud ogsÄ, om hvor hellig og rettferdig og ulastelig vi oppfÞrte oss blant dere som tror.

11 For dere vet hvordan vi formante, trĂžstet og vitnet for hver eneste Ă©n av dere, slik en far gjĂžr med sine egne barn,

12 for at dere skulle vandre verdig for Gud, Han som kaller dere inn i sitt eget rike og sin herlighet.

13 Av denne grunn takker vi ogsÄ Gud alltid, for da dere tok imot det Guds Ord som dere hÞrte av oss, sÄ tok dere imot det, ikke som menneskers ord, men som det i sannhet er: Guds Ord, det som ogsÄ er virksomt i dere som tror.

14 For dere, sÞsken, ble etterfÞlgere av de Guds menigheter som er i Judea i Kristus Jesus. For dere led ogsÄ under de samme plagene fra deres egne landsmenn, slik som de led fra jÞdene,

15 de som drepte bÄde Herren Jesus og sine egne profeter, og som har forfulgt oss. Og de er ikke til behag for Gud, og de stÄr imot alle mennesker,

16 ved at de forbyr oss Ä tale til hedningefolkene, sÄ de kan bli frelst. PÄ denne mÄten oppfyller de alltid sine synders mÄl. Men vreden har til fulle innhentet dem.

17 Men vi, sÞsken, etter at vi ble tatt bort fra dere en kort tid, var vi vel ute av syne, men ikke av hjertet. Vi prÞvde med enda stÞrre iver og med stor lengsel Ä fÄ se deres ansikt igjen.

18 Derfor ville vi komme til dere, ogsÄ jeg, Paulus, forsÞkte bÄde én og to ganger, men Satan hindret oss.

19 For hvem er vÄrt hÄp, vÄr glede eller kransen vi kan rose oss av? Er det ikke nettopp dere som skal stÄ framfor Herren Jesus Kristus ved Hans gjenkomst?

20 For dere er vÄr Êre og glede.

Kapittel 3

1 Derfor, da vi ikke lenger kunne holde det ut, mente vi det var rett Ă„ bli alene igjen i Aten,

2 slik at vi kunne sende Timoteus, vÄr bror og Guds tjener og vÄr medarbeider i Kristi evangelium, for Ä styrke dere og formane dere om deres tro,

3 sÄ ingen skulle stÄ vaklende i disse trengslene. For dere vet selv at vi er satt til dette.

4 Vi sa det ogsÄ til dere pÄ forhÄnd, da vi var hos dere, at vi kom til Ä lide trengsel, slik det ogsÄ skjedde, noe dere vet.

5 Av denne grunn, da jeg ikke lenger kunne holde det ut, sendte ogsÄ jeg bud for Ä fÄ vite hvordan det var med troen deres, om det var slik at fristeren hadde fristet dere pÄ en eller annen mÄte og at vÄrt arbeid hadde vÊrt forgjeves.

6 Men nÄ nÄr Timoteus er kommet til oss fra dere og har brakt oss gode nyheter om deres tro og kjÊrlighet, og har fortalt at dere stadig har gode minner om oss, og at dere har et sterkt Þnske om Ä fÄ se oss igjen, slik vi ogsÄ Þnsker Ä fÄ se dere,

7 fikk vi trÞst fra dere ved dette, sÞsken, ved deres tro, i all vÄr trengsel og nÞd.

8 For nÄ kan vi leve videre, hvis dere stÄr fast i Herren.

9 For hvilken takk er vi i stand til Ä gi Gud for dere, for all den gleden vi fryder oss med for deres skyld framfor vÄr Gud,

10 ved at vi natt og dag ber inderlig om at vi mÄ fÄ se deres ansikt igjen og utfylle mang-lene ved deres tro?

11 MÄ Han selv, vÄr Gud og Far, og vÄr Herre Jesus Kristus, lede vÄr vei til dere!

12 Og mÄ Herren gi dere rikdom og overflod pÄ kjÊrlighet til hverandre og til alle, slik som vi ogsÄ elsker dere,

13 sÄ Han kan styrke deres hjerter til Ä vÊre ulastelige i hellighet framfor vÄr Gud og Far ved vÄr Herre Jesu Kristi gjenkomst med alle sine hellige.

Kapittel 4

1 F or Þvrig, sÞsken, oppfordrer og formaner vi dere i Herren Jesus at dere stadig mÄ ha mer framgang i dette som dere fikk overlevert fra oss, om hvordan dere skal vandre og vÊre til behag for Gud.

2 Dere vet jo hvilke bud vi ga dere ved Herren Jesus.

3 For dette er Guds vilje, deres helliggjÞrelse, at dere skal avstÄ fra hor,

4 at hver av dere skal vite hvordan han skal vinne sin egen ektefelle i hellighet og ĂŠre,

5 ikke i lystens lidenskap, slik som hedningefolkene, som ikke kjenner Gud,

6 og at ingen utnytter og bedrar sin bror i noen gjerning, fordi Herren er en hevner over alle slike, som vi ogsÄ sa til dere pÄ forhÄnd og vitnet om for dere.

7 For Gud kalte oss ikke til urenhet, men til helliggjĂžrelse.

8 Derfor, den som forkaster dette, forkaster ikke et menneske, men Gud, som ogsĂ„ har gitt oss sin Hellige Ånd.

9 Men om sĂžskenkjĂŠrligheten trenger dere ikke at jeg skriver til dere, for dere er selv opplĂŠrt av Gud til Ă„ elske hverandre.

10 For slik elsker dere ogsÄ alle sÞsken som er i hele Makedonia. Men vi formaner dere innstendig, sÞsken, at dere mÄ bli enda rikere pÄ kjÊrlighet,

11 at dere ogsÄ mÄ sette pris pÄ Ä leve et stille liv, skjÞtte deres egne saker og arbeide med deres egne hender, slik vi pÄla dere,

12 sÄ dere kan vandre sÞmmelig overfor dem som er utenfor, og ikke mangle noe.

13 Men jeg vil ikke at dere skal vÊre uvitende, sÞsken, om dem som har sovnet inn, sÄ dere ikke sÞrger som de andre som ikke har noe hÄp.

14 For dersom vi tror at Jesus dÞde og sto opp igjen, sÄ skal Gud fÞre dem som er sovnet inn i Jesus, sammen med Ham.

15 For dette sier vi til dere med et Herrens Ord, at vi som lever og blir igjen til Herrens gjenkomst, skal pÄ ingen mÄte komme i forveien for dem som er innsovnet.

16 For Herren selv skal med et rop, med en overengels rÞst og med Guds basun stige ned fra Himmelen. Og de dÞde i Kristus skal fÞrst stÄ opp.

17 Deretter skal vi som lever og er igjen, bli rykket opp i skyer sammen med dem, for Ä mÞte Herren i luften. Og sÄ skal vi alltid vÊre med Herren.

18 Derfor skal dere trĂžste hverandre med disse ord.

Kapittel 5

1 Men om tider og stunder, sĂžsken, trenger dere ikke at det blir skrevet til dere.

2 For dere vet selv meget godt at Herrens Dag kommer som en tyv om natten.

3 For nÄr noen sier: «Fred og ingen fare,» da kommer en plutselig Þdeleggelse over dem, som fÞdselsveene over den som skal fÞde. Og de skal slett ikke slippe unna.

4 Men dere, sÞsken, er ikke i mÞrket, sÄ denne Dagen skulle komme over dere som en tyv.

5 Dere er alle lysets barn og dagens barn. Vi tilhĂžrer ikke natten eller mĂžrket.

6 La oss derfor ikke sove, slik de andre gjÞr, men la oss vÄke og vÊre edrue.

7 For de som sover, sover om natten. Og de som drikker seg fulle, er fulle om natten.

8 Men la oss som hÞrer dagen til, vÊre edrue og ta pÄ oss troens og kjÊrlighetens brynje, og sette pÄ oss hÄpet om frelse som hjelm.

9 For Gud bestemte oss ikke til vrede, men til Ä vinne frelse ved vÄr Herre Jesus Kristus,

10 Han som dÞde for oss, sÄ vi skulle leve sammen med Ham, enten vi vÄker eller sover.

11 Derfor, trÞst hverandre og oppbygg hverandre, slik dere ogsÄ gjÞr.

12 Og vi ber dere innstendig, sĂžsken, om Ă„ anerkjenne dem som arbeider blant dere, de som er deres forstandere i Herren og som oppmuntrer dere.

13 Dere skal omslutte dem med grenselĂžs kjĂŠrlighet for deres gjernings skyld! Hold fred med hverandre!

14 NÄ formaner vi dere, sÞsken, til Ä advare dem som er ustyrlige, trÞste de motlÞse, hjelpe de svake og vÊre tÄlmodige med alle!

15 Se til at ingen gjengjelder ondt med ondt mot noen, men jag alltid etter det som er godt, bÄde for dere selv og for alle!

16 Gled dere alltid,

17 be uten opphold,

18 takk under alle forhold! For dette er Guds vilje for dere i Kristus Jesus.

19 Utslokk ikke Ånden!

20 Forakt ikke profetier!

21 PrÞv alle ting! Hold fast pÄ det som er godt!

22 AvstÄ fra enhver form for ondskap! Velsignelse og formaning

23 MÄ fredens Gud selv hellige dere helt igjennom! Og mÄ deres Änd, sjel og kropp helt og fullt bli bevart ulastelig ved vÄr Herre Jesu Kristi gjenkomst!

24 Han som kaller dere, er trofast, og Han skal ogsÄ gjÞre det.

25 SĂžsken, be for oss!

26 Hils alle sĂžsknene med et hellig kyss!

27 Jeg pÄlegger dere ved Herren at dette brevet blir opplest for alle de hellige sÞsk-nene.

28 VÄr Herre Jesu Kristi nÄde vÊre med dere! Amen.