Ung Baptist

Ung Baptist

MÅNEDENS BOK-ANBEFALING AV UNG BAPTIST:

Egil Svartdahl: «Gi det videre – En menighet for alle generasjoner»

Svartdahl tar utgangspunkt i den gamle generasjonsboligen, der inntil fire generasjoner bor sammen, har sin identitet og tilhørighet i familien, på gården, og i arbeidsfellesskapet. Modellen er i stor grad i oppløsning som samfunnsordning, men lever i beste velgående i menighetene.

Det er et av Svartdahls viktige anliggende med boken, at alle generasjonene skal ha gode kår i menigheten. For alt for ofte oppstår konfliktene mellom generasjonene, i forhold til smak og behag, stil og form. Hvor mange ganger har vi ikke hørt sukk og stønn over ungdommene som liker bråkete musikk, går med propper i ørene ... Eller om de eldre, som liker lange taler, ikke vil dele ansvar, og gjerne vil ha det som en er vant til.

Svartdahl spør om dette samlivet var lettere da generasjonene var vant til å bo sammen. Det kan hende, men han lar ikke det bli stående som en unnskyldning. Tvert imot er Svartdahl tydelig på at en må unngå «kluss i vekslingen», slik at menighetene kan forbli flergenerasjonsmenigheter.

I boken utfordrer Svartdahl, med gode innspill fra Åge og Thomas Åleskjær, Martin Cave, Egil Elling Ellingsen, Øystein Gjerme, Øyvind Augland, Ingulf Diesen, Bjørn Øyvind Fjeld, Espen Andreas Hasle og Jostein Krogedal, på viktige ting for å unngå «kluss i vekslingen».

Verdt å lese, slik Svartdahl var verdt å høre med samme tema på Blink i Stavern sommeren 2016.

Av Roger Dahl

Sorter etter: